myvingren.se

Vad är egentligen underhållning? I begreppet underhållning ingår allt från finkultur som opera till sport. Så gott som alla människor tycker om att titta på underhållning.

Underhållning

Begreppet underhållning är mycket brett. Vanligtvis så brukar man tänka på film, tv-serier, event som Melodifestivalen och musikfestivaler när man talar om underhållning. Men underhållning handlar egentligen om att människor tittar på något och blir underhållna. Vi läser en deckare på kvällen för att vi tycker om att lösa kluriga gåtor. Eller så tittar vi på en romantisk komedi, för att vi njuter av den känsla som vi känner när vi ser filmen. Filmer som ”Sagan om ringen” är ju underhållning, samtidigt som den också handlar om mod, vänskap, ont och gott. Det kan ibland vara svårt att skilja på finkultur och underhållning. Dansband tillhör underhållning, medan en pianokonsert med Bachs är finkultur. Men i båda fallen handlar det om att människor har betalat för att lyssna och musiken ger dem olika slags känslor.

Finkultur som underhållning

När vi tänker på underhållning är det snarare musikevent som Melodifestivalen som vi tänker på, än opera och konserter med en stor symfoniorkester. Men både opera och konserter är underhållning. Folk åker dit för att bli underhållna, för att de njuter av musiken och känner glädje. Detsamma gäller när folk går på teater: en kväll med restaurang och en teaterföreställning på Dramaten handlar till viss del också om underhållning. När man talar om opera, symfoniorkestrar och teater så använder man vanligtvis begreppet kultur. I tidningar brukar också sådana tillställningar recenseras under just kulturdelen. Men idag har skillnaden mellan underhållning och finare kultur suddats ut ganska mycket. Det finns skådespelare som både arbetar på Dramaten och som deltar i underhållningsprogram på tv:n. Samtidigt finns det ofta en viss skillnad mellan kultur och ren underhållning. Kulturen är ofta skapad av konstnärer som vill säga någonting, medan mycket underhållning bara i skapad för att underhålla. Men det är inte alltid möjligt att skilja kultur och underhållning åt. Ett exempel är Malena Ernman, en operasångerska som var med i Melodifestivalen. Genom att en operasångare deltog i underhållningsprogrammet Melodifestivalen fick fler människor upp intresset för opera.

Sport som underhållning

Den största underhållningsbranschen är egentligen sporten. Under ett fotbolls-VM eller ett OS är det många som älskar att titta och bli underhållna av de fantastiska prestationerna. Många som håller på med sport tycker inte att sport och underhållning är samma sak. Men de stora stjärnorna inom fotboll som Zlatan skulle till exempel aldrig få så mycket betalt om inte själv sporten också vore underhållning. Utan publik som vill betala biljetter för att se matcher, alltså bli underhållna, så skulle det inte finnas några professionella fotbollsspelare. Det gäller naturligtvis alla sporter.