myvingren.se

MusikMusik

FilmFilm

Vad är underhållning?

Vad är egentligen underhållning? I begreppet underhållning ingår allt från finkultur som opera till sport. Så gott som alla människor tycker om att titta på underhållning.

Underhållning

Begreppet underhållning är mycket brett. Vanligtvis så brukar man tänka på film, tv-serier, event som Melodifestivalen och musikfestivaler när man talar om underhållning. Men underhållning handlar egentligen om att människor tittar på något och blir underhållna. Vi läser en deckare på kvällen för att vi tycker om att lösa kluriga gåtor. Eller så tittar vi på en romantisk komedi, för att vi njuter av den känsla som vi känner när vi ser filmen. Filmer som ”Sagan om ringen” är ju underhållning, samtidigt som den också handlar om mod, vänskap, ont och gott. Det kan ibland vara svårt att skilja på finkultur och underhållning. Dansband tillhör underhållning, medan en pianokonsert med Bachs är finkultur. Men i båda fallen handlar det om att människor har betalat för att lyssna och musiken ger dem olika slags känslor.

Finkultur som underhållning

När vi tänker på underhållning är det snarare musikevent som Melodifestivalen som vi tänker på, än opera och konserter med en stor symfoniorkester. Men både opera och konserter är underhållning. Folk åker dit för att bli underhållna, för att de njuter av musiken och känner glädje. Detsamma gäller när folk går på teater: en kväll med restaurang och en teaterföreställning på Dramaten handlar till viss del också om underhållning. När man talar om opera, symfoniorkestrar och teater så använder man vanligtvis begreppet kultur. I tidningar brukar också sådana tillställningar recenseras under just kulturdelen. Men idag har skillnaden mellan underhållning och finare kultur suddats ut ganska mycket. Det finns skådespelare som både arbetar på Dramaten och som deltar i underhållningsprogram på tv:n. Samtidigt finns det ofta en viss skillnad mellan kultur och ren underhållning. Kulturen är ofta skapad av konstnärer som vill säga någonting, medan mycket underhållning bara i skapad för att underhålla. Men det är inte alltid möjligt att skilja kultur och underhållning åt. Ett exempel är Malena Ernman, en operasångerska som var med i Melodifestivalen. Genom att en operasångare deltog i underhållningsprogrammet Melodifestivalen fick fler människor upp intresset för opera.

Sport som underhållning

Den största underhållningsbranschen är egentligen sporten. Under ett fotbolls-VM eller ett OS är det många som älskar att titta och bli underhållna av de fantastiska prestationerna. Många som håller på med sport tycker inte att sport och underhållning är samma sak. Men de stora stjärnorna inom fotboll som Zlatan skulle till exempel aldrig få så mycket betalt om inte själv sporten också vore underhållning. Utan publik som vill betala biljetter för att se matcher, alltså bli underhållna, så skulle det inte finnas några professionella fotbollsspelare. Det gäller naturligtvis alla sporter.

Skriv en bestseller

Drömmer du om att bli författare? Skriva en bestseller som säljer över hela världen? Idag är det lättare än någonsin att som okänd faktiskt kunna skriva en bok som säljer globalt.

Börja skriva

Det första du behöver göra för att lyckas med ditt manus är helt enkelt att besluta dig för att skriva din berättelse. Det är många som har en dröm om att skriva en bok, men de sätter sig aldrig vid datorn och skriver boken. För att boken ska bli färdig är det också klokt att göra ett förarbete. Ett förarbete är en plan över din berättelse. Så att du vet hur den slutar, vart karaktärerna ska åka någonstans samt vem som är bankrånaren eller den stora kärleken. Det finns något som heter writers block, som innebär att en författare inte vet vad den ska skriva. Det beror ofta på att personen inte har ett förarbete – så att de vet vart berättelsen är på väg. Förarbetet är ditt skelett. Hur detaljerat förarbete du gör beror på dig som person. Under berättelsens gång kan du naturligtvis göra förändringar.

Eget bokförlag

Förr i tiden behövde en författare skriva kontrakt med ett bokförlag för att kunna bli utgiven. Idag kan du ge ut din bok själv. Du startar bara ett eget bokförlag där du sedan ger ut din bok. Ett bokförlag är en enskild firma som har fått sitt företagsnamn godkänt av Bolagsverket – så att inget annat bokförlag har samma namn.

Ge ut din bok

Ditt manus är klart. Du har eget bokförlag. Nu kan du ge ut din bok. För att nå en större publik kan du använda en publiceringsplattform så att du kan sälja din bok på Adlibris och Bokus. Du kan också sälja dina böcker på Amazon. Du väljer om du ska publicera boken som e-bok eller också som fysisk bok. Smartast är att både sälja boken som e-bok och fysisk bok. För att sälja en fysisk bok använder du en tjänst som heter Print on Demand som innebär att du inte behöver trycka upp böcker i förväg. En person går in på Adlibris hemsida och köper din bok. Då kommer ett externt tryckeri att trycka boken åt köparen och sedan även skicka den. Du behöver alltså inte trycka upp böcker i förväg.

Tre tips för blivande musiker

Drömmer du om att arbeta med musik? Det är en dröm som du delar med många musikintresserade världen över. Här kommer tre tips för att hjälpa dig på väg.

1# YouTube

Världens största underhållningsplattformen heter YouTube och du har tillgång till den. Hur många gånger har du inte själv gått ut på YouTube för att hitta en bra låt? Varför inte starta din karriär på YouTube? Starta en kanal med ditt artistnamn. Sedan skapar du bra musikvideos som du lägger ut. Det finns personer som kan leva heltid som YouTubemusiker. För att slå igenom på YouTube är det viktigt att du satsar på kvalitet. Bra ljud, gärna personlig tolkning av olika låtar och så riktigt snygga musikfilmer.

2# Gatumusiker

Det är många kända band som börjat på gatan. Att vara gatumusiker ger dig en möjlighet att uppträda och bli van att spela inför folk. Det ger dig ju också en möjlighet att tjäna pengar på musiken. Det kan naturligtvis vara nervöst att ställa upp mikrofon och förstärkare första gången, men du kommer att lära dig mycket. Kombinera med en YouTubekanal.

3# Jobba som musiklärare

Om du vill vara garanterad jobb som musiker, så ska du satsa på att utbilda dig till musiklärare. Gå musikhögskolan i Örebro och lär dig mer om musik och musikteori. Drömmer du om att ha ett eget band, så kan du ändå jobba som musiklärare medan du bygger upp karriären. Skulle drömmarna om bandet inte fungera, ja, då kan du ändå leva på din musik. Det behövs musiklärare över hela landet. Att vara musiklärare är ett mycket kreativt jobb och du kan få göra mycket roligt tillsammans med eleverna.

Melodifestivalen

Sveriges största musikevent är Melodifestivalen, eller Mellon. Miljoner svenskar bänkar sig framför tv:n för att titta på deltävlingarna och finalen.

Sveriges största musiktävling

Melodifestivalen är Sveriges största musiktävling. Den pågår under våren och sänds på SVT, som också anordnar själva musikeventet. Melodifestivalen går ut på att artister (egentligen låtskrivare) tävlar med sina låtar. Först är det olika deltävlingar där en vinnaren koras. Artisterna som blir två på deltävlingarna får sedan mötas i Andra chansen. Musiktävlingen avslutas i Sverige med en final bland alla artister som har gått vidare. Artisten som vinner får sedan representera Sverige i Eurovision. I Sverige finns det många som äskar att titta på Mellon och som följer eventet varje lördagkväll när det sänts.

Eurovision: världens största musiktävling

I Eurovision tävlar Europeiska länder mot varandra. Det är världens största musiktävling. På senare år har även Australien börjat delta, trots att det inte är ett europeiskt land. Sverige har vunnit Eurovision flera gånger, bland annat med ABBA och sången Waterloo. För ABBA blev Melodifestivalen det stora internationella genombrottet. En annan stjärna som också har vunnit Eurovision är Celine Dion som tävlade för Schweiz 1988 och vann. Det är många svenskar som sedan tittar på den stora finalen i Eurovision för att se hur det ska gå för Sverige.

Gå på konsert

Det är något särskilt med att gå på konsert och se sitt favoritband. Det anordnat både stora och små konserter över hela Sverige.

Ullevi och Globen

När de största stjärnorna kommer, som Celine Dion, Bruce Springsteen och U2 så brukar konserterna arrangeras i Globen eller på Ullevi som rymmer en stor publik. När de riktigt stora artisterna kommer till Sverige brukar biljetterna snabbt ta slut. Att bo på hotell och gå på en konsert och lyssna på ett riktigt bra band är underhållning på hög nivå för många.

Konserter

Nästan alla gillar att gå på konsert. Det finns konserter för alla musiksmaker: jazz, klassisk musik, gospel, soul, rap och rock. Det spelar ingen roll var du bor i Sverige så kan du gå på konsert. Det är vanligt med konserter i kyrkor, allt från körer till mindre ensembler som spelar Bach. Sommartid brukar det också arrangeras många musikfestivaler dit man kan gå och lyssna på musik. Musik är ett stort intresse i Sverige och du kan alltid hitta en konsert som intresserar dig. Bor du på en mindre ort kan det vara roligt att åka iväg till Stockholm för en helg, för att gå på ett musikarrangemang och njuta av huvudstaden.

Skön filmkväll

Visst är det härligt att ordna en riktig filmkväll med familjen eller vännerna. Se på en bra serie eller ha ett filmmaraton.

Bjud in till filmmaraton

Varför inte bjuda in vänner på ett riktigt filmmaraton? Titta på ”Sagan mer om ringen”, ”James Bond” eller ”Harry Potter” tillsammans. Det är roligt att titta på filmer en hel natt. För att skapa en riktigt skön filmkväll ska du se till att alla kan sitta riktigt bekväm. Om det inte finns nog med plats i soffan kan du ta fram madrasser och extra fåtöljer. Bra mat att äta under en filmkväll är pizza, taco och paj. Mat som du kan göra i ordning i förväg och så man kan äta av under hela natten. Glöm inte att lägga fram filtar och kuddar, då risken för att somna är ganska stor.

Filmkväll

Om du inte vill vara vaken en hel natt kan du ha en riktigt skön filmkväll med din favoritfilm eller favoritserie. Älskar du deckare kan du se vad TV4 har för deckare som du kan titta på, eller så kollar du Netflix. Är det en familjekväll med barn, så finns det många roliga filmer som passar hela familjen: ”Ice Age”, ”Narnia”, ”Harry Potter” och ”Hobbit” är favoriter för många. För att verkligen njuta av kvällen är det smart om alla har en varsin godisskål. Då behöver man inte sträcka sig och vara i vägen för varandra under filmen. Köp in olika goda chips- och godissorter och njut av kvällen tillsammans.

Arbeta med film

Det är många som drömmer om att arbeta med film och vara en del av underhållningsbranschen. Det finns olika jobb som du kan välja mellan.

Skådespelare

Drömmer du om att arbeta som skådespelare? Då kan det vara smart att gå skådespelarutbildningen på teaterskolan Calle Flygare för att verkligen lära dig hantverket. Att utbilda sig inom skådespeleri är mycket klokt då konkurrensen är väldigt stor. Det kan också vara en bra idé att börja arbeta som statist. Då får du lite lön för ditt skådespeleri och du kan också få in en fot i filmvärlden. Det är många som drömmer om Hollywood, men som svensk kan det vara klokt att först få roller i Sverige. Då har du något att visa upp när du åker över till Los Angeles.

Regissör

Om du vill arbeta som regissör bor du utbilda dig både i Sverige och utomlands. Det är ett tämligen ovanligt yrke och konkurrensen är stor. Du måste vara beredd att jobba mycket och att jobba upp egna projekt från grunden. Du kan börja med att skapa egna kortfilmer som du lägger ut på YouTube, för att på så sätt skapa dig ett namn.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

myvingren.se – Allt om underhållning, musik och filmmyvingren.se – Allt om underhållning, musik och film