myvingren.se

Drömmer du om att bli författare? Skriva en bestseller som säljer över hela världen? Idag är det lättare än någonsin att som okänd faktiskt kunna skriva en bok som säljer globalt.

Börja skriva

Det första du behöver göra för att lyckas med ditt manus är helt enkelt att besluta dig för att skriva din berättelse. Det är många som har en dröm om att skriva en bok, men de sätter sig aldrig vid datorn och skriver boken. För att boken ska bli färdig är det också klokt att göra ett förarbete. Ett förarbete är en plan över din berättelse. Så att du vet hur den slutar, vart karaktärerna ska åka någonstans samt vem som är bankrånaren eller den stora kärleken. Det finns något som heter writers block, som innebär att en författare inte vet vad den ska skriva. Det beror ofta på att personen inte har ett förarbete – så att de vet vart berättelsen är på väg. Förarbetet är ditt skelett. Hur detaljerat förarbete du gör beror på dig som person. Under berättelsens gång kan du naturligtvis göra förändringar.

Eget bokförlag

Förr i tiden behövde en författare skriva kontrakt med ett bokförlag för att kunna bli utgiven. Idag kan du ge ut din bok själv. Du startar bara ett eget bokförlag där du sedan ger ut din bok. Ett bokförlag är en enskild firma som har fått sitt företagsnamn godkänt av Bolagsverket – så att inget annat bokförlag har samma namn.

Ge ut din bok

Ditt manus är klart. Du har eget bokförlag. Nu kan du ge ut din bok. För att nå en större publik kan du använda en publiceringsplattform så att du kan sälja din bok på Adlibris och Bokus. Du kan också sälja dina böcker på Amazon. Du väljer om du ska publicera boken som e-bok eller också som fysisk bok. Smartast är att både sälja boken som e-bok och fysisk bok. För att sälja en fysisk bok använder du en tjänst som heter Print on Demand som innebär att du inte behöver trycka upp böcker i förväg. En person går in på Adlibris hemsida och köper din bok. Då kommer ett externt tryckeri att trycka boken åt köparen och sedan även skicka den. Du behöver alltså inte trycka upp böcker i förväg.