myvingren.se

Sveriges största musikevent är Melodifestivalen, eller Mellon. Miljoner svenskar bänkar sig framför tv:n för att titta på deltävlingarna och finalen.

Sveriges största musiktävling

Melodifestivalen är Sveriges största musiktävling. Den pågår under våren och sänds på SVT, som också anordnar själva musikeventet. Melodifestivalen går ut på att artister (egentligen låtskrivare) tävlar med sina låtar. Först är det olika deltävlingar där en vinnaren koras. Artisterna som blir två på deltävlingarna får sedan mötas i Andra chansen. Musiktävlingen avslutas i Sverige med en final bland alla artister som har gått vidare. Artisten som vinner får sedan representera Sverige i Eurovision. I Sverige finns det många som äskar att titta på Mellon och som följer eventet varje lördagkväll när det sänts.

Eurovision: världens största musiktävling

I Eurovision tävlar Europeiska länder mot varandra. Det är världens största musiktävling. På senare år har även Australien börjat delta, trots att det inte är ett europeiskt land. Sverige har vunnit Eurovision flera gånger, bland annat med ABBA och sången Waterloo. För ABBA blev Melodifestivalen det stora internationella genombrottet. En annan stjärna som också har vunnit Eurovision är Celine Dion som tävlade för Schweiz 1988 och vann. Det är många svenskar som sedan tittar på den stora finalen i Eurovision för att se hur det ska gå för Sverige.